Projektni bilten #4

26. Januar 2022.

U okviru projekta EU za podršku reformi javne uprave pripremljen je projektni bilten #4, koji sadrži tekstove i informacije o projektnim aktivnostima sprovedenim tokom prethodnih meseci.

O novom Programu unapređenja upravljanja javnim politikama i regulativnom reformom, ciljevima i merama predviđenim Akcionim planom za implementaciju Programa, razgovarali smo sa Ivanom Vukašinović, pomoćnicom direktora Republičkog sekretarijata za javne politike.

Kroz razgovor sa stručnjakinjama projekta predstavljamo dva nedavno objavljena priručnika koji za temu imaju efikasnije upravljanje javnim politikama – Priručnik za upravljanje javnim politikama i Priručnik za učešće javnosti u planiranju, izradi i praćenju sprovođenja javnih politika i propisa. Oba priručnika dostupna su za preuzimanje u odeljku Downloads.

Saradnja sa projektom Nemačko-srpske razvojne saradnje „Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja EU“, koji sprovodi GIZ, na razvoju instrumenata i procesa koji bi trebalo da osiguraju kvalitet učešća javnosti u konsultacijama, pripremi i praćenju javnih politika rezultirala je razvojem portala eKonsultacije koji je pokrenut sredinom decembra 2021. godine. Više informacija o platformi i planovima za njen dalji razvoj zainteresovani mogu naći u biltenu.

Najzad, u biltenu su predstavljena i iskustva Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koje je prva institucija u Srbiji koja je uspešno pilotirala evropski model upravljanja kvalitetom (CAF).

Projektni bilten #4 dostupan je za preuzimanje u odeljku Downloads.