SREDNЈOROČNA ANALIZA I VREDNOVANЈE UČINAKA AKCIONOG PLANA ZA SPROVOĐENЈE STRATEGIJE REFORME JAVNE UPRAVE U REPUBLICI SRBIJI

19. Februar 2024.

Strategija reforme javne uprave za period 2021-2030. godine predviđa dve srednjoročne analize i   vrednovanje učinaka na kraju perioda implementacije. S obzirom na to da Akcioni plan za implementaciju Strategije za period 2021-2025. godine obuhvata oblasti upravljanja ljudskim resursima, pružanja usluga i odgovornosti i transparentnosti, prva srednjoročna analiza bazirala se na evaluaciji ove tri oblasti. Dodatno, kao četvrta tema analize uključena je oblast komunikacije i koordinacije reformskih procesa, kao horizontalno pitanje za sve oblasti.

Srednjoročna analiza osmišljena je tako da se fokusira na kriterijum efikasnosti i procene u kojoj meri su specifični ciljevi Akcionog plana dostignuti ili se očekuje da će biti dostignuti tokom perioda implementacije. Takođe, identifikovani su glavni izazovi tokom implementacije i načini za njihovo prevazilaženje, i date preporuke za korektivne mere, u oblastima u kojima je to potrebno. Drugi cilj srednjoročne analize bio je da se nastavi sa praksom uspostavljenom kroz projekat EU4PAR i postepenim prenosom znanja i odgovornosti za procene politika javne uprave u Srbiji, dodeljivanjem vodećih uloga predstavnicima zainteresovanih strana.

Kako bi se oba cilja analize (ocena napretka i razvoj kapaciteta) dostigla na efikasan i efektivan način, tim koji je sproveo analizu bio je sastavljen od stručnjaka projekta i državnih službenika. Međuministarska projektna grupa (MPG), formirana 2021. godine radi koordinacije implementacije Strategije RJU,  bila je evaluaciona referentna grupa.

Nalazi i preporuke u oblasti upravljanja ljudskim resursima (ULЈR) dotiču se važnih pitanja kao što su analitičke aktivnosti vezane za ULjR, normativni okvir za ULЈR,  zapošljavanje u skladu sa kadrovskim potrebama organa, uspostavljanje informacionog sistema za ULЈR, zapošljavanje zasnovano na kompetencijama, kao i povezivanje ULЈR u oblasti javne uprave sa sistemom obrazovanja.

U oblasti pružanja usluga, analiza je istraživala napredak u oblastima eUprave, upravljanja kvalitetom, pristupa uslugama i podacima, organizacione kulture, pojednostavljivanja procedura i zadovoljstva korisnika.

Kada je reč o odgovornosti i transparentnosti, date su preporuke za dalje unapređivanje upravljačke odgovornosti, upravljanja zasnovanog na učinku, rada nezavisnih tela i uspostavljanja registra nosilaca javnih ovlašćenja.

U oblasti komunikacije i koordinacije, analiza ukazuje na potrebu da se relevantne aktivnosti eksplicitno povežu sa RJU, potrebu unapređivanje sposobnosti jedinica zaduženih za koordinaciju, praćenje i evaluaciju reforme i na dalje jačanje komunikacije unutar javne uprave.

Završni izveštaj o srednjoročnoj analizi dostupan je na sajtu projekta EU4PAR, u sekciji Downloads i na sajtu MDULS-a